Ζητά απαγόρευση της διάθεσης
Στιγμιότυπο 1 (11-10-2015 2-45 μμ)

Ζητά απαγόρευση της διάθεσης

Ζητά απαγόρευση της διάθεσης

ΑΝΤΕΣΤΗ…ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ Ο ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ `ΔΗΜΗΤΡΑ`ΣΤΗΝ ΑΓΧΙΑΛΟ ΒΟΛΟΥ


Ζητά απαγόρευση της διάθεσης
Αποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου για την τελευταία τριετία δείχνουν ότι από σύνολο 147 δειγμάτων που εξετάστηκαν τα 22 βρέθηκαν μη ασφαλή για την ανθρώπινη κατανάλωση

Ζητά απαγόρευση της διάθεσης
Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-10, 13:30:07increase Fontdecrease Fontreset FontΑποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου για την τελευταία τριετία δείχνουν ότι από σύνολο 147 δειγμάτων που εξετάστηκαν τα 22 βρέθηκαν μη ασφαλή για την ανθρώπινη κατανάλωση
Αναγόρευση του νόμιμου εμφιαλωμένου τσίπουρου σε εθνικό προϊόν, απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα και καθιέρωση ιχνηλασιμότητας και ελέγχου στις πρώτες ύλες που απαιτούνται ζητάει από τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων και τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» Γιάννης Κίτσιος.

Με ανοιχτή επιστολή του που έστειλε με αφορμή την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο τσίπουρο με εκείνον των «σκληρών» αλκοολούχων ποτών, ο κ. Κίτσιος, προειδοποιεί ότι ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου για το νόμιμο τσίπουρο θα δημιουργήσει τεράστιο κίνητρο για φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα η αγορά να κατακυριευτεί από το χύμα παράνομο τσίπουρο και οι νόμιμες επιχειρήσεις να κλείσουν.

Προς επίρρωση, επικαλείται το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών το Μάιο του 2012 σύμφωνα με το οποίο οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται είναι σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες του εμφιαλωμένου.

«Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς αυτές είναι υπέρ-πενταπλάσιες. Απλή ανάγνωση του κειμένου του Υπουργείου αφήνει τον κάθε έναν καλόπιστο έκπληκτο για το που έχει φτάσει το πράγμα. Αναφέρει ότι δηλώνουν και αποστάζουν σε όλη την χώρα 30.000 παραγωγοί κατέχοντες 6.000 άμβυκες στους οποίους αποστάζουν περίπου 6.800.000 λίτρα προϊόντος των 40 βαθμών ετησίως» προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι το πραγματικό ύψος αυτής της παραγωγής είναι 24.000.000 λίτρα!

Ο κ. Κίτσιος επισημαίνει ότι η σημερινή διαμορφωμένη πραγματικότητα οδηγεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξεων των 300.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει πλήρως συγκροτημένες επιχειρηματικές μονάδες του Συνεταιριστικού αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι έτοιμες για λουκέτο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Παραγωγικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κατακλυσθεί από παράνομο χύμα τσίπουρο προερχόμενο από Βαλκανικές όμορες χώρες σε ποσότητες που αγγίζουν τις 30.000.000 λίτρα προϊόν που δεν έχει υποστεί κανένα απολύτως έλεγχο, γεγονός που όπως λέει σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Νικόλα Κατσαρό, είναι άκρως επικίνδυνο.

Προς την κατεύθυνση αυτή επικαλείται τα αποτελέσματα των ελέγχων της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου τον Ιανουάριο του 2015 για την τελευταία τριετία επισημαίνοντας ότι από σύνολο 147 δειγμάτων που εξετάστηκαν τα 22 βρέθηκαν μη ασφαλή για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Σχετικά με την κατανάλωση ο κ. Κίτσιος σημειώνει ότι «οι διαφυγόντες φόροι από όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πολλαπλασίως μεγαλύτεροι από τα αναμενόμενα έσοδα από τις τρεις τελευταίες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκαν το 2010 στο τσίπουρο οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις μας από 60 έως 80%».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, καταστρατηγείται κάθε έννοια ανταγωνισμού, καθώς το συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους από την ανύπαρκτη φορολογία του χύμα Τσίπουρου είναι τεράστιο.

«Η βιομηχανία δεν είναι πια πρόθυμη να επενδύσει στην παραγωγή εμφιαλωμένου Τσίπουρου καθώς η αγορά αυτή έχει γίνει άκρως αντί-ανταγωνιστική.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου χειμάζονται και κλείνουν με καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους, τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει τους ίδιους τους αγρότες το εισόδημα των οποίων έχει υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια

Επιπλέον η διακίνηση χύμα τσίπουρου σε τοπικά εστιατόρια και super market δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία εξ αιτίας παράνομα εισαγόμενου αλκοόλ από τρίτες χώρες την χρησιμοποίηση διαφόρων ακατάλληλων υλικών για την απόσταξη αλλά και την συσκευασία σε πλαστικές φιάλες» προσθέτει μεταξύ άλλων.

Advertisements